Algan Intermodal Meral Dölek

Meral Dölek Ekovitrin Dergisine konuştu

Algan Intermodal Operasyonlar Direktörü Meral Dölek, “Gücümüz nispetinde, sahip olduğumuz bilgi ve birikimle, değerli müşterilerimize en doğru bilgileri aktararak, para kazanmaktan ziyade güven kazanmaya gayret ediyoruz” dedi.

2020 yılının Ekim ayında faaliyetlerine başlayan Algan Intermodal, lojistik sekt.ründe intermodal taşımacılık alanında hizmetlerine devam ediyor. Henüz genç bir firma olan Algan Intermodal, her yıl daha da yükselen bir ivmeyle büyümeyi hedefliyor. Algan Intermodal Operasyonlar Direktörü Meral Dölek, intermodal taşımacılık konusunda verdikleri hizmetler ve Algan Intermodal’in hedefleriyle ilgili Ekovitrin’in sorularını cevaplandırdı.

Intermodal ve multimodal taşımacılık hakkında bilgi verir misiniz? Türkiye’de intermodal ve multimodal taşımacılığa baktığımızda karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor?

Intermodal ve multimodal taşımacılık kavramları, sektörde çok fazla konuşulur ama kitabi anlamına gelince ciddi belirsizlikler yaşanır. Kimileri ucuz taşımacılık diye adlandırırken, kimileri de demiryolu taşımacılığı ile özdeşleştirir. Kısaca anlatmak gerekirse; kitabi anlamına göre multimodal taşımacılıkta yükünüz, bulundukları taşıma kabından başka bir taşıma kabına aktarılarak varış yerine doğru taşınmaya devam eder. Kardeşi gibi görülen intermodal taşımacılıkta ise yükünüzün bulunduğu taşıma kabında herhangi bir değişiklik olmaz ve yükünüzün, bulunduğu taşıma kabı ile bir başka taşıma moduna geçiş yapmak suretiyle varış adresine doğru yoluna devam eder.

DFDS ile yapılan işbirlikleri sonucunda, Trieste Limanı’ndan Avrupa’ya demiryoluyla ulaşan firmalarımız var. Sahipleri yabancı olan demiryolu hatlarını kullanan firmalarımız mevcut. Kendi demiryolu hattını kurmak isteyen ve bu konuda başarılı olmuş ve/ veya başarılı olmak üzere olan firmalarımız. Eğer terminallerimizi modernize edebilir ve bu konuda yatırım yapmak isteyen firmalarımıza devletimiz tarafından teşvikler sağlanırsa, Avrupa’nın önde gelen intermodal taşımacılık yapan ülkesi konumuna ulaşabiliriz. Ama hep derim; ‘fikir birliği ve hedefe ulaşmak için işbirliği şart.’

Intermodal taşımacılıkta sunduğunuz çözümlerden bahseder misiniz? Bu taşımacılık türünde firmanızı rakiplerinden ayıran özellikler nelerdir? Hangi intermodal hatlarda çalışıyor ve hangi ülkelere hizmet veriyorsunuz?
Biz şu konuda farklıyız, bu konuda daha değişik işler yapıyoruz demem doğru olmaz. İşimizi seviyoruz, stresi seviyoruz, sektör paydaşlarımızla ilişkilerimizi saygı ve sevgi çerçevesinde sıcak tutmaya çalışıyoruz, bilgiye önem veriyoruz, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve ne yaparsak yapalım, sürdürülebilir olması gayreti içerisindeyiz. Zor bir dönemden geçiyoruz. Taşıma kabının, farklı taşıma modları arasında yer değiştirdiği, en ufak bir gecikme ve/veya planlama hatasının yaratacağı sonuçların nelere mal olacağını biliyoruz. Bu sebepten haddimizi aşmamaya çalışıyoruz. Gücümüz nispetinde, sahip olduğumuz bilgi ve birikimle, değerli müşterilerimize en doğru bilgileri aktararak, para kazanmaktan ziyade güven kazanmaya gayret ediyoruz. Avrupa genelinde intermodal hizmet verebiliyoruz ama her gün değişen piyasa koşulları var günümüzde. Bazı bölgelere intermodal taşımacılıkla daha rekabetçi navlun bedelleriyle ulaşabilirken, bazı bölgelerde yüksek kalabiliyoruz.

“BİZİM İÇİN VERİMLİLİK ÇOK ÖNEMLİ”


Algan Intermodal’in, intermodal taşımacılık ve demiryolu lojistiğinde ulaştığı büyüklüğü rakamsal verilerle anlatır mısınız? 2021 yılında hangi yatırımlara imza attınız? Ekipman sayımızı çoğaltmaya gayret ediyoruz. Bunu yaparken, piyasa koşullarını da göz önünde bulunduruyoruz. Rakamsal verilerden ziyade, işimizi ne kadar doğru yapıyoruz
kısmına daha fazla önem veriyoruz. Çünkü rakamlar yanıltıcı olabilir. Bin adet yükleme yapmış ve karşılığında 3.000.000€ ciro yapmış olabilirsiniz ama bu ciroyla zarar etmiş de olabilirsiniz. Elbette matematik çok önemli ama Algan Intermodal için, yaptığımız işin verimliliği her şeyden daha önemli. 

 

“SEKTÖRÜ SÜREKLİ ARAŞTIRAN BİR YAPIYA SAHİBİZ” 

'Yeşil ve çevreye duyarlı lojistik’ konusunda neler yapıyorsunuz?' Algan Intermodal’i 2020 yılı Ekim ayında kurdum. Kurmaktaki temel amacım farklı neler yapabilirim sorusu için düşündüğüm cevapları fiiliyata geçirmekti. Ne kadar başarılı olduk sorusunun cevabını vermek için daha çok erken. Öncelikle şunu düşünebilmek lazım; CO2 salınımını en aza indirebilmek için dünya mücadele veriyor. Elimde birçok veri var. Burada anlatmaya kalksam, muhtemelen bir sayınızı bize ayırmanız gerekir ama şu algıyı kırmak için kısa bir örnek vereceğim. Elektrikli her taşıtın düşük
karbon emisyonlu olabileceğine dair yerleşmiş bir algı var sektörümüzde ve sektör dışı insanlarımızda. Ülkemizde üretilen her kilovatsaat elektrik, 450 gram sera gazı emisyonuna yol açıyor. Mesela elimde İstanbul-Ankara arasında sefer yapan YHT 16.640 kWh elektrik tüketiyor ve bunun karşılığında 7.488 kg CO2-eq sera gazı emisyonuna neden oluyor. Aynı mesafede seferini tamamlayan yolcu otobüsünde ise bu rakam 407,16 kg CO2-eq. Bakın, treni bir anda gözünüzden düşürdüm değil mi? Bunu nasıl değiştirebiliriz diye soracak olursanız; öncelikle
fosil yakıtlarla elektrik üretimini nasıl bitirebilir ve/veya azaltabiliriz diye araştırmalar yapmalıyız. Yenilenebilir enerjinin, fosil yakıtlara göre payını çoğaltmamız gerektiğinin bilincine sahip olmalıyız. Ne yazık ki; ülkemizde fosil yakıta dayalı elektrik üretimin payı daha fazla. Gördüğünüz üzere Algan Intermodal sadece bir taşıma işleri
organizatörü değil aslında. Ülkemiz lojistik sektörünün nasıl daha ileriye gidebileceğini de sürekli araştıran bir yapıya sahibiz. 

“HER GEÇEN YIL DAHA YÜKSEK BİR İVMEYLE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”


Intermodal taşımacılıkta kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz ile yatırım planlarınızı paylaşır mısınız? Açıkçası bu sorunuzun iki cevabı var aslında. Birincisi benim şahsi hedeflerim, diğeri ise Algan Intermodal tüzel kişiliğinin
hedefleri. Kendim için en fazla 5-6 yıl daha süre koydum. Bu süre bittiğinde, eğitimciliğe daha fazla önem veren bir kişi ile karşılaşacaksınız diye ümit ediyorum. Algan Intermodal ise, her geçen sene daha yüksek bir ivmeyle büyümeye devam edecek. Algan Intermodal, çatısı altına giren 4 yıllık lojistik bölümü mezunlarının yetiştiği, kendi masalarında, her biri o iş yerinin gerçek sahibi gibi işlerini benimsediği ve yıllar geçtikçe yerlerine gelenleri, aldıkları iş terbiyesiyle yetiştirdikleri bir akademi görünümüyle büyüyecek. Buna inancım sonsuz. 

“LOJİSTİK DURUNCA HAYAT DURUR” 

Özellikle vurgulamak istediğiniz mesajınız var mı? Geçen yılın sonlarına yaklaşırken bir cümle paylaşmıştım; ‘çok şükür kötü günler geride kaldı. Daha kötü günler yakında’ diye. Her geçen gün, hayat daha fazla zorlaşıyor.
Maliyetler artıyor. Alışagelmiş fiyatlamalar, maliyet hesaplamaları ve sürekli değişkenlik gösteren uluslararası mevzuatlar nedeniyle, çok daha kötü günlerin yakın olduğunu ve gerek sektör temsilcilerimizin, gerekse de
iş dünyasının çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamak isterim. Tüm kazanımlarımızın bir gecede yok olabileceği günler çok yaklaştı. Lojistik durunca hayat durur, doğru ama hayatı akışına bırakmayan binlerce nedenle karşılaşıyoruz. Hastalıklar ve savaşların önü arkası kesilmiyor. Tam insanlık nefes alacak derken, yeni bir sorun geliyor yanı başımıza. Umarım herkesin mutlu olduğu ve sadece iyilerin kazandığı güzel bir dünyada yaşarız ve bu dünyanın, bizlere geleceğimizin emaneti olduğunun bilincinde yaşarız.

Benzer İçerikler

Algan Intermodal